C For Men

A climbing rope, flat-screen TV and infinity pool are just a few of the creature comforts at this San Francisco home basketball court. The custom-made structural glass wall was designed and engineered by Italian company Archiglaze.

Court of Appeal

by slh

With the Bay Area’s spectacular scenery as a backdrop, this private basketball Setup is the stuff hoop dreams are made of.

Few fans have courtside views that include the Golden Gate Bridge and a front-row seat at the edge of San Francisco Bay. “The idea was to have a simple, clean design that would contrast the raw beauty and ruggedness of the coastline,” says architect Stephen Willrich. His clients, who live in San Francisco’s Sea Cliff neighborhood, wanted a space where they could entertain, as well as hang out with their children and friends while shooting hoops in the comfort of their own home.

Willrich used a pared-down palette of white oak, maple, limestone, steel and glass to create the space and its adjoining spa and screening-room areas. His biggest challenge was excavating from the cliff that sits below the family’s Edwardian-style house. Large-scale panes of industrial glass preserve the room’s unobstructed panorama while providing shelter from the elements and maintaining a distinct home-court advantage.

—Heather John Fogarty

PHOTO: Courtesy of Willrich Architecture.